Eduskunnan puhemies

Eduskunnan puhemiehen ja varapuhemiesten valinta

speaker-of-parliamentEduskunta valitsee jäsenistään puhemiehen ja 2 varapuhemiestä valtiopäivien alkuun. Valtiopäivillä puhetta johtaa ikäpuhemies, eli edellinen puhemies. Eduskunnan puhemiehen vaalit järjestetään kansanedustajille joka vuosi valtiopäivien ensimmäisessä istunnossa ikäpuhemiehen johtaessa sitä. Samaan aikaan valitaan ensimmäinen ja toinen varapuhemies.

Puhemieheksi tulee valituksi usein se kansanedustaja, joka on muiden kansanedustajien silmissä arvostettu ja kokenut edustaja. Tavallisesti puhemiehistö, eli siis puhemies ja kaksi varapuhemiestä valitaan 3 suurimmasta eduskuntaryhmästä, tällöin pienemmistä puolueista harvoin tulee puheenmiehiä tai varapuheenmiehiä.

Puhemiehen tehtävän kuva

Eduskunnan täysistunnoissa hänen tärkeimpänä tehtävänään on johtaa puhetta. Puheenjohtaja poikkeaa toisista kansanedustajista siten, ettei hän osallistu keskusteluun, eikä äänestyksiin, vaan yleensä pysyttelee arkipolitiikan ulkopuolella. Hänen paikkansa eduskuntasalissa on istuntosalin edustalla korkeimmalla korokkeella, muiden kansanedustajien edessä. Puhemiehen pitää olla puolueeton puolueiden näkemysten suhteen, hän ei saa suosia omaa kotipuoluettaan. Puhemiehen tehtäviin kuuluu myös johtaa puhetta lisäksi myös kansliatoimikunnassa ja puhemiesneuvostossa. Puheneuvostoon kuuluvat puhemies, varapuhemiehet ja valiokuntien kaikki puheenjohtajat.

Puhemiehen edestä katsottuna oikealla puolella on hallituksen aitio, vasemmalla puolella virkamiesaitio. Korokkeen edustalla pöydeähkön pöydän ääressä työskentelee sihteerit. Eduskunnan puhemies on yleensä suuren hallituspuolueen jäsen ja on eri puolueesta kuin mistä pääministeri. Valtakunnallisessa hierarkiajärjestelmässä eduskunnan puhemies on seuraava presidentistä, eli hänen sanansa on painava. Poliittista valtaa eduskunnan puhemiehellä ei tästä huolimatta ole. Puheenjohtajan titteli on arvostettu ja he saavat palkkaa jopa yli 10 000€ kuukaudessa.

Eduskunnassa istustojen aikana kansanedustajat näpräävät puhelintaan. Jos haluat tietää mitä he tekevät kännykällään kesken istuntojen Klikkaa tästä!

Nykyinen puhemies

Vuodesta 2015 lähtien eduskunnanpuhemiehenä tai naisena on toiminut Maria Lohela. Hän on perussuomalainen kansanedustaja ja on puheenjohtajaksi melko nuori. Kokemusta hänellä on Turun kaupunginvaltuuston jäsenenä vuosina 2009-2012. Eduskuntaan hän pääsi vuonna 2011 ja toimi siellä ulkoasiainvaliokunnan ja ulkopoliittisen instituutin neuvottelukunnan jäsenenä. 2014 hän toimi perussuomalaisen puolueen varapuheenjohtajana.

Koulutukseltaan hän on Turun yliopiston humanististen tieteiden kandidaatti pääaineenaan englannin kääntäminen ja tulkkaus. Häntä edeltävä puheenjohtaja eduskunnassa on Juha Sipilä. Puheenjohtajan tittelin saa vuodeksi, jonka jälkeen uusi puheenjohtaja valitaan kansanedustajista.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *