Hyväksi esiintyjäksi voi oppia

learnKuka tahansa meistä voi oppia paremmaksi esiintyjäksi? Kiinnittämällä huomiota muutamiin asioihin esiintyminen ei jatkossa aiheuta jännitystä, vaan voit jopa nauttia roolistasi väkijoukon edessä. Mikäpä nimittäin olisi sen mukavampaa kuin tuoda ajatuksensa esille ja saada niille kannatusta.

Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa esiintymistapaa. Jokainen esiintyjä on oma persoonansa ja tuo itsensä mukaan. Kuka tahansa siis voi olla taitava esiintyjä olemalla vain oma itsensä!

Hyvä esiintyminen vaatii erityisesti rohkeutta ja uskallusta. On tärkeää olla avoin yleisönsä edessä ja läsnä tilanteessa, jotta yleisön tarpeet tulevat huomioiduksi. Positiivisesti ja avoimesti kuulijaansa suhtautuva puhuja antaa itsestään miellyttävän ja luotettavan vaikutelman, jolloin myös yleisö on valmis avoimesti kuuntelemaan, mitä haluat heille kertoa.

Epäonnistumisia ei kannata pelätä, niitä sattuu parhaillekin toisinaan. Esiintymistaitojaan kannattaa aluksi hioa pienissä ja tutuissa ryhmissä tai ympäristöissä, kunnes olo on turvallinen ja esiintyminen sujuu isommassakin porukassa ilman epäonnistumisen pelkoa. Mikäli esiintyessä sattuu jokin kömmähdys, siihen ei kannata jäädä rypemään, vaan parasta on vain jatkaa eteenpäin. Suurin osa yleisöstä haluaa esiintyjän onnistuvan, joten he tuskin kiinnittävät sen enempää huomiota virheeseen, kunhan itse uskaltaa energisesti jatkaa asiaansa. Omaa positiivista asennetta kannattaa pitää yllä koko esityksen aikana, tällöin yleisökin suhtautuu sinuun positiivisesti.

Esiintyjä on itsensä kovin kriitikko. Hän itse tietää, millainen esityksen pitää olla ja toteutuiko se suunnitelman mukaan. Yleisö kokee esityksen ensimmäistä kertaa, joten heillä ei ole valmista vertailupohjaa. Vakuuttava esiintymistyyli peittää myös mahdolliset virheet. Toisinaan olosuhteet saattavat aiheuttaa erityisiä haasteita. Huono äänentoisto tai liian lyhyt esitysaika vaikeuttavat onnistuneen esityksen läpivientiä, mutta esiintyjä ei voi välttämättä itse vaikuttaa näihin asioihin. Virheiden pohtimisen sijasta on järkevämpää analysoida esityksen jälkeen omat onnistumisensa ja pohtia omia kehityksen mahdollisuuksia. Tällöin esiintyjä kehittää omaa itseluottamustaan ja vähentää esiintymisjännitystä.

Esiintymistaito kehittyy omien rajoitustensa ja vahvuuksiensa tunnistamisesta. Hyvä esitys on juuri sellainen kuin sinä persoonana päätät luoda. Kannattaa myös pitää mielessä, että aina kaikki ei vaan yksinkertaisesti suju kuten haluaisi. Yllättävät tilanteet saattavat aiheuttaa stressiä, mutta niihin kannattaa suhtautua avoimesti ja positiivisesti ja tarpeen mukaan improvisoida esitys tilanteen asettamien vaatimusten mukaan. Esiintymistaipaleen alussa esiintyjä voi tukeutua tarkempaan suunnitelmaan, mutta itsevarmuuden karttuessa hänen kannattaa yhä rohkeammin huomioida myös tilanne, jossa hän esiintyy. Rohkeudella ja uskalluksessa pärjää aina!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *