Kuinka politiikkaan pääsee mukaan

politicsToisinaan käydään keskustelua siitä, tarvitseeko politiikassa toimivan henkilön olla koulutettu. Vastaus tähän on ei, sillä toisinaan pinnalle nousee poliitikkoja, jotka kouluttamattomuudestaan huolimatta osoittavat suurta kyvykkyyttä ajaa yhteiskunnan asioita parhaaseen mahdolliseen suuntaan. Poliitikolta vaaditaan monia muita ominaisuuksia, jotka ovat koulutusta tärkeämpiä, Näitä ovat esimerkiksi nöyryys, kyky kohdata ihmisiä, puhtoinen tausta ja vankka moraali, joka ei salli sijaa korruptiolle. On kuitenkin huomattava, että vaikka politiikkaan voi hyvin päästä mukaan ilman korkeaa koulutusta, herättää tutkinto kuitenkin kansassa luottamusta ja kertoo siitä, että kyseessä on fiksu henkilö, jolla on tietämystä nykyajan poliittisesta tilanteesta ja yhteiskunnallisesta poliittisesta rakenteesta. Mikäli mielii poliitikoksi ja pohtii mahdollisia koulutusvaihtoehtoja, ovat erityisen varteenotettavia vaihtoehtoja silloin poliittisten tieteiden, hallintotieteiden, valtiotieteiden ja oikeustieteiden opiskeleminen. Näitä polkuja seuraamalla valmistuu tutkintoon, joka valmistaa opiskelijaa poliitikon uralle parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Ennen suurempia näyttämöitä on politiikasta kiinnostuneen haalittava ensin näkyvyyttä paikallisessa yhteisössään, jotta hänen nimensä tulisi äänestäjille tutuiksi. Silloin kannattaa pyrkiä erilaisiin paikallishallituksiin ja johtokuntiin ja liittyä itselleen sopivimmaksi katsomaan poliittiseen puolueeseen jäseneksi. Lisäksi yleinen aktiivisuus ja vapaaehtoinen toiminta alueella ovat hyvä keino tehdä itseään tutuksi muille ja kielivät siitä, että yhteisön asiat kiinnostavat, eikä rahallinen korvaus ole kaikki kaikessa. On hyvä huomioida, ettei kukaan pääse presidentiksi hetken mielijohteesta. Vaikka haaveena olisikin jokin merkittävä asema, kannattaa unelmien toteuttaminen aloittaa pienin askelin. Politiikassa kyse on vallan tikkaiden hitaasta, mutta vakaasta kapuamisesta. Mikäli osoittaa sitoutuneisuutta ja toteuttaa lupaamansa esimerkiksi kunnallistasolla, on silloin todennäköistä, että sama henkilö äänestetään esimerkiksi eduskuntaan tulevaisuudessa.

Poliittisesti aktiivisen henkilön on syytä harjoitella esiintymistaitojaan, sillä poliitikon tehtävään kuuluu tärkeänä osana julkinen esiintyminen ja puheiden pitäminen. Taitojaan voi hioa erilaisissa järjestetyissä tapahtumissa eri kokoisten yleisöjoukkojen edessä, oli kuuntelemassa sitten muutama henkilö tai kokonainen juhlasali. Hyvät viestintätaidot auttavat poliitikkoa suuresti urallaan.

Lopuksi kuitenkin todettakoon, että toisinaan kovinkaan yrittäminen ei palkitse. Jotkut henkilöt eivät onnistu millään saamaan tuulta siipiensä alle, vaikka päällisin puolin kaikki olisikin kohdillaan. Tällöin on syytä niellä tappionsa arvokkaasti ja pohtia, mitä seuraavaksi kannattaa tehdä. Itsensä haastaminen on aina hyväksi ja voihan olla, että seuraavien vaalien tulokset poikivat menestystä. Luovuttaa ei kannata, sillä poliitikolta vaaditaan sinnikkyyttä ja selkärankaa.