Luontokuvaus harrastuksena – vinkkejä aloittelijoille

nature-photographyPidätkö valokuvauksesta ja luonnossa liikkumisesta? Luontokuvaus voi olla sinulle sopiva harrastus. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä harrastuksen aloittamiseen.

Mitä luontokuvaus on?

Nimensä mukaisesti luontokuvauksella tarkoitetaan luonnonihmeiden ja -ilmiöiden taltioimista valokuvien muotoon. Luontokuvaaja voi erikoistua esimerkiksi kasvien, hyönteisten tai lintujen kuvaamiseen. Kasvien ja eläinten lisäksi luonnossa on lähes loputon määrä muita kuvauskohteita, kuten vesistöjä, kivimuodostelmia ja kallioita. Lisäksi Suomen vuodenajat tarjoavat upean mahdollisuuden luonnon ihmettelyyn erilaisissa olosuhteissa. Suomalainen luonto tarjoaa inspiraationlähdettä sekä kotimaisille että ulkomaisille valokuvauksen ammattilaisille ja harrastajille.

Kenelle luontokuvaus sopii?

Varmasti tärkein luontokuvaajan ominaisuus on mielenkiinto luontoa ja luonnon ilmiöitä kohtaan. Valokuvaus on taito, jota voi harjoitella, mutta varmaa on, että luontokuvaajan täytyy viihtyä luonnossa. Luonnossa liikkumisella on paljon terveysvaikutuksia, joten vaikka et vielä olisikaan valmis aloittamaan uraasi luontokuvaajana, kannattaa luonnossa liikkumista harrastaa säännöllisesti. Luonnossa viihtyy hyvin koko perhe, joten tähän harrastukseen lapset on helppoo ottaa mukaan!

Luontokuvaajan ei tarvitse olla biologi, ja varmasti jokainen kuvaaja tarvitsee jossain vaiheessa apua lajien tunnistukseen. Internetin ansiosta tieto on helposti saatavilla, ja tärkeintä onkin kuvaajan kiinnostus kuvaamiaan lajeja kohtaan. Luontokuvaajan kuvauskohteiden määrä on käytännössä rajaton, joten on mahdotonta olettaa, että yksikään lajin harrastaja tuntisi kaikki lajit. Ottaaksesi upeita valokuvia sinun ei tarvitse tuntea lajeja, vaan voit etsiä niistä tietoa myös myöhemmin.

Mitä välineitä luontokuvaukseen tarvitaan?

Eri eläinlajeihin on helpointa tutustua selailemalla eläinkirjoja ja luonto-oppaita. Niiden avulla selvität helposti myös sen, mitä lajeja kotisi lähellä mahdollisesti esiintyy. Tutustu eläinten tapoihin ja liikkeisiin lähistölläsi. Huippukuvien eteen on yleensä aina nähty paljon vaivaa, joten älä odota ihmettä ensimmäisellä kerralla.

Uteliaisuuden ja kärsivällisyyden lisäksi luontokuvaaja tarvitsee myös riittävän hyvän kameran. Kamerakaluston ei kuitenkaan tarvitse olla kallis, joten älä ensimmäisenä suuntaa kamerakauppaan. Monissa nykyisissä älypuhelimissa on riittävän hyvät kamerat, ja kännykkäkameroilla otetuista kuvista on pidetty jopa kokonaisia valokuvanäyttelyitä. Luonnossa liikkuminen on mukavampaa, kun sinulla on oikeanlaiset vaatteet ja jalkineet. Luonnossa liikkumiseen sopivia varusteita löytyy erikoisliikkeistä, mutta myös suurimmista marketeista.