Vinkkejä eläinten kuvaamiseen

shooting-animalsEläimiä kuvaavan henkilön tärkein ominaisuus on varmastikin kärsivällisyys, mutta muista ominaisuuksista on hyötyä. Eläinten kuvaaminen sopii hyvin luoville ihmisille, sillä voit kehittää siinä ilmaisukykyäsi aivan kuten muissakin valokuvauksen muodoissa. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä luonnossa elävien eläinten kuvaamiseen. Vinkkiemme avulla sinustakin voi kehittyä huippukuvaaja.

Mitä varusteita tarvitaan?

Eräs tärkeimmistä luontokuvaajan varusteista on kamera. Sinun ei kuitenkaan ensimmäiseksi tarvitse suunnata kulkuasi erikoisliikkeeseen, sillä valokuvaus onnistuu mainiosti myös pokkarikameralla. Myös nykyisten älypuhelinten kamerat ovat yleensä laadukkaita ja sopivat hyvin myös eläinten valokuvaamiseen. On kamerasi sitten millainen tahansa, on tärkeää tuntea sen toiminta ja erilaiset asetukset. Harjoittele siis kamerasi käyttöä ja asetusten säätämistä tutussa ympäristössä. Kun osaat käyttää kameraasi tehokkaasti, kuvaustilanteet eivät livahda ohi ainakaan sen vuoksi.

Luonnossa liikuttaessa myös oikeanlaisilla vaatteitalla ja kengillä on tärkeä rooli. Maastonkuvioidut vaatteet auttavat sinua sulautumaan ympäristöön huomaamattomasti ja mukavilla, säänkestävillä kengillä voit tallustella hieman pidemmänkin matkan päähän ottamaan upeita eläinkuvia.

Vinkit upeisiin eläinkuviin

Voit tutustua kuvauskohteenasi toimivan eläimen elintapoihin ja elinympäristöön etukäteen kirjallisuuden avulla. Internetin ansiosta tietoa on helppo löytää ja kuljettaa mukanaan myös maasto-olosuhteissa. Katsele muiden ottamiin kuviin ja inspiroidu niistä.

Kun tunnet lajin elintavat, voit miettiä, miten voit ottaa kuvia eläintä häiritsemättä. Monet nisäkkäät ovat hämärä- tai yöeläimiä, mikä tietysti asettaa erityisiä vaatimuksia sekä kuvaajalle että kameralle. Isot nisäkkäät, kuten karhut ja sudet, saattavat lisäksi olla erittäin arkoja, ja niitä kuvattaessa onkin usein käytettävä ns. piilokojuja. Muista, että tarvitset piilokojun pystyttämiseen maanomistajan luvan. Jos kojuun piiloutuminen ei houkuttele, voit käyttää maastonväristä asua sulautuaksesi paremmin ympäristöön.

Jos et itse ole yöeläjä, voit kuvata muita eläimiä, kuten lintuja. Monet linnut aktiivisia myös päivällä, ja löydät niitä erityisesti ruokintapaikkojen läheisyydestä. Keväisin oivallisia paikkoja lintujen kuvaamiseen ovat muutonseurantapaikat, kuten merenrannat ja lintutornit. Syksyisin monet isot linnut, kuten hanhet ja kurjet, kerääntyvät ennen muuttomatkan alkua mataliin merenlahtiin ja pelloille.

Jos lintujen tai nisäkkäiden kuvaaminen innosta, voit keskittyä hyönteisiin tai kasveihin. Hyönteisiä löytyy kesäaikaan kaikkialta, ja niiden kuvaaminen onnistuu lähes millaisella kameralla tahansa. Muista lähestyä kuvattavaa kohdetta rauhallisesti, ettei hyönteinen lennähdä pakoon!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *